Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

"Ομάδα Νίκος Γκάτσος" του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου

Η "ΟΜΑΔΑ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ" 
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ

(Please, press here for english)
                                                                *

 Ονομάζομαι Μπάμπης Κουλούρας

Γεννήθηκα στη Σύρο στις 14 Ιουλίου 1947. Είμαι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου – Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Δημοσιογράφος  - Διευθυντής Προγράμματος της Αιγαίο Τηλεόρασης και επικεφαλής των ομάδων του Συλλόγου «Νίκος Καββαδίας» –«Κ.Π. Καβάφης» και «Νίκος Γκάτσος».

Μετά τα αφιερώματά μας στους ποιητές μας Νίκο Καββαδία και Κ.Π. Καβάφη, στις 21 Δεκεμβρίου του 2011 παρουσιάσαμε το αφιέρωμά μας στο Νίκο Γκάτσο στο Ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ποιητή της Αμοργού, του ανθρώπου που έντυσε με ποίηση το Ελληνικό τραγούδι. (έγραψε πάνω από 400 τραγούδια)

Ο Νίκος Γκάτσος, που γεννήθηκε το 1911 στην Ασέα της Αρκαδίας, έγραψε ένα μόνο ποιητικό έργο που το ονόμασε «Αμοργό», χωρίς να έχει επισκεφθεί ποτέ την Αμοργό, χωρίς να αναφέρεται το ποίημά του στην Αμοργό, αλλά έτσι, μόνο ως ηχητικό αποτέλεσμα, ως ένα συμβολισμό που παραπέμπει στο φως και την ιστορία του Αιγαίου.

Το έγραψε το 1943, μέσα στην τυραννία της Ιταλογερμανικής Κατοχής και είναι μια φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης ενάντια στον κατακτητή, ενώ είναι γραμμένο με αυτόματη γραφή, είναι δηλ. ένα υπερρεαλιστικό ποίημα, που την εποχή εκείνη δεν του έδωσαν τη σημασία που του έπρεπε. Ένιοι μάλιστα  λοιδόρησαν το Νίκο Γκάτσο. Σήμερα θεωρείται ένα  λογοτεχνικό αριστούργημα, ένα κορυφαίο δείγμα υπερρεαλισμού, γιατί πέρα από το ποιητικό του μεγαλείο , περιέχει στους στίχους του πολλά στοιχεία λαϊκής παράδοσης του Μωριά, περιέχει ριζιμιό.

Με αυτό το ποιητικό έργο «έκλεισε» ως ποιητής. γιατί φαίνεται ότι είπε όλα τα σημαντικά που είχε να πει με την «Αμοργό» του.

Η παράστασή μας έχει ως τίτλο  ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ – 20 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΟΡΓΟΣ  και παίζουν οι μουσικοί Αντώνης Κονσολάκης μπουζούκι και που ενορχήστρωσε και τα τραγούδια, ο Νίκος Ρούσσος πιάνο, ο Νίκος Απέργης φυσαρμόνικα και ακορντεόν, ο Μάκης Πρίντεζης κιθάρα, ο Βαγγέλης Αραγιάννης μπάσο, η Γεωργία Λίτσα σαντούρι και ο Νίκος Μανίκας κρουστά. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, ο Μπάμπης Κουλούρας και ο Αντώνης Κονσολάκης.  Τα κείμενα έχει επιμεληθεί ο Ιστορικός Μάνος Τελώνης. Στιγμές από τη ζωή του ποιητή και αναφορές στο έργο του αφηγείται η Νικολέττα Ρούσσου ενώ εγώ απαγγέλω από στήθους σε ενότητες και μεταξύ των 20 τραγουδιών ολόκληρη την Αμοργό.

Η παράσταση διαρκεί γύρω στη μιάμιση ώρα και αρχίζει με την προβολή ενός 8λεπτου βίντεο όπου σημαντικοί Έλληνες ( Χατζιδάκης, Ξαρχάκος, Σαββόπουλος, Γεωργουσόπουλος, η συντρόφισσα της ζωής του Αγάθη Δημητρούκα κ.α ) μιλάνε για τον ποιητή  ενώ υπάρχουν και κάποιες σκηνές με τον ίδιο.

Το αφιέρωμά μας στο Νίκο Γκάτσο της 21 Δεκεμβρίου 2011 το παρουσιάσαμε προς τιμήν ενός ευπατρίδη της Ναυτιλίας μας, του εφοπλιστή κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος  έχει αγκαλιάσει με αδιάπτωτο ενδιαφέρον το σύλλογό μας,  μέσα σε ένα πλήθος ευεργεσιών του προς την πατρίδα μας.

Τον Ιούλιο του 2012 παρουσιάσαμε το αφιέρωμά μας με συγκίνηση  στην Αμοργό, στο προαύλιο του Ιστορικού Παλαιοχριστιανικού Ναού Παναγίας της Καταπολιανής, προς τιμήν ενός υπέροχου Αμοργιανού Ομογενή μας, του κ. Νίκου Γαβαλά  που ζει στην Νέα Υόρκη και ο οποίος μας φιλοξένησε κατά το ταξίδι μας για τον Καβάφη στην Νέα Υόρκη.

Σύρος ,Θέατρο Απόλλων 11&12 Αυγούστου 2013. Το αφιέρωμά μας ανεβαίνει στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Σύρος – Πολιτισμός» προς τιμήν δύο έξοχων γυναικών, της κ. Βαλεντίνης Ποταμιάνου, Διευθύντριας του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΥΒΕΛΗ και της μητέρας της κ. Κυβέλης Θεοχάρη. Στις  26 Απριλίου παρουσιάζουμε Νίκο Γκάτσο στη Φινλανδία, στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Σύρος - Κυκλάδες – Πολιτισμός».
Τον Οκτώβριο του 2013 παρουσιάσαμε το αφιέρωμά μας στην Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη και στο Somerville της Μασσαχουσέτης.

Επόμενοι προορισμοί μας προοιωνίζονται η Ρόδος, οι  Δελφοί, τα Ιωάννινα, Γρανάδα, Παρίσι και όπου αλλού φροντίσει  ο Μεγαλοδύναμος…

Μπορεί  ο κάθε λάτρης του Νίκου Γκάτσου να επικοινωνεί  με την ομάδα μας, αν θέλει να παρουσιάσουμε το αφιέρωμά μας  στον τόπο του , να  απευθύνεται  τηλεφωνικά σε μας  (τηλ. 6974323060) η μέσω του e-mail μας (politistikosanosyrou@gmail.com) η ακόμη να γραφτεί στου φίλους της  ομάδας  « Νίκος Γκάτσος ».

       






Ημερολόγιο παραστάσεων της Ομάδας "Ν. Γκάτσος"

- Σύρος - Θέατρο Απόλλων 21-12-2011
- Αμοργός - Κατάπολα Ι.Ν. Παναγίας Καταπολιανής 21-7-2012
- Σύρος - Άνω Σύρος 2-8-2012
- Σύρος - Θέατρο Απόλλων 11 & 12 Αυγούστου 2012
- Ελσίνκι - Πανεπιστήμιο  26-4-2013
- Νέα Υόρκη - Στέγη των Χίων για την Οργάνωση  “The Greek Childrens Fund” 6-10-2013
- Βοστώνη -  Μαλλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο 9-10-2013
- Βοστώνη - Somerville 11-10-2013
- Σύρος - Θέατρο Απόλλων για τα 150 χρόνια του θεάτρου 25-8-2014
- Κωνσταντινούπολη - 6/5/2016 Μεγάλη του Γένους Σχολή παρουσία του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
- Θέατρο SAVOY  του Ελσίνκι  για τα 100 χρόνια από την Ανεξαρτησία της Φινλανδικής Δημοκρατίας και τα 60 χρόνια του Φινλανδοελληνικού Συνδέσμου  του Ελσίνκι - Σάββατο 24  Μαρτίου 2017.





Αποσπάσματα από εμφανίσεις της "Ομάδας Νίκος Γκάτσος"














Σύντομα βιογραφικά των μελών της Ομάδας «Ν. Γκάτσος»

Η Ομάδα "Ν.Γκάτσος", αποτελείται εκτός από τον επικεφαλής Μπάμπη Κουλούρα και από τους παρακάτω μουσικούς.


Νίκος Απέργης
Ακορντεόν, φυσαρμόνικα

Είναι πτυχιούχος μηχανολόγος μηχανικός Πολυτεχνείου Αθήνας (ΕΜΠ), ζει στη Σύρο και εργάζεται στον ΟΤΕ. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική παίζοντας ακορντεόν, σαντούρι και φυσαρμόνικα. Είναι υπεύθυνος του τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, όπου ο ίδιος διδάσκει σαντούρι. Έχει γράψει μουσική για θέατρο και έχει συμμετάσχει σε αρκετά μουσικά σχήματα της ελληνικής έντεχνης, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, δίνοντας μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το
εξωτερικό. Είναι μέλος της «Ορχήστρας των Κυκλάδων» υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού. napergis@ote.gr



Βαγγέλης Αραγιάννης
Μπάσο


Ο Βαγγέλης Αραγιάννης είναι πτυχιούχος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Αθήνας και εργάζεται στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου. Παίζει μπάσο σε διάφορα σχήματα και είναι μέλος της Ορχήστρας των Κυκλάδων. Αρθρογραφεί στο περιοδικό Jazz & Tzaz και διατηρεί το blog http://vagarag.wordpress.com.

evagarag@mou.gr










Χρυσούλα Κεχαγιόγλου
Τραγούδι

Είναι απόφοιτη Φιλοσοφίας και Λογοθεραπείας και ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Μητσιάς, Νίκος Σαραγούδας, Διονύσης Τσακνής κ.α. Έχει αρκετές δισκογραφικές συμμετοχές με γνωστότερη δουλειά το δίσκο "Κάτω από την Ακρόπολη", των Νίκου Αντύπα και Λίνας Νικολακοπούλου. Ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική των ευρωπαϊκών χωρών, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, ενώ είναι μέλος της «Ορχήστρας των Κυκλάδων» υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.
chrissoula12@yahoo.com








Αντώνης Κονσολάκης
Μπουζούκι, μαντολίνο, τραγούδι

Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη ζει σήμερα στη Σύρο και ασχολείται αποκλειστικά με τη μουσική. Παίζει επαγγελματικά μπουζούκι, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πολλά ακόμα έγχορδα λαϊκά και παραδοσιακά όργανα. Είναι ενεργό μέλος της δημοτικής μπάντας παίζοντας άλτι κόρνο, είναι υπεύθυνος χορωδίας του Κ.Α.Π.Η. Άνω Σύρου, είναι μέλος της «Ορχήστρας των Κυκλάδων» υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού και διδάσκει λαούτο στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.
koncola@gmail.com












Ελένη Μπαΐλη

Νέι, μπεντίρ

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε κλασσικό πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο ωδείο Kodaly. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής της ΑΕΑΗΚ ( Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους: Omer Erdogdular (νέι), Zohar Fresco (κρουστά), Murat Aydemir (μακάμ και ταμπούρ), Ευγένιο Βούλγαρη (γυαλί ταμπούρ), Χάρη Λαμπράκη( ρυθμικό αυτοσχεδιασμό) και Μάρθα Μαυροειδή( Βαλκανικές πολυφωνίες). Έχει πάρει μέρος σε συναυλίες με την ορχήστρα Λαβύρινθος του Ross Daly και με την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Τσιαμούλη. Σήμερα ζει και εργάζεται ως μουσικός στην Τήνο.









Μάκης Πρίντεζης 
Ηλεκτρική κιθάρα

Είναι αυτοκινητιστής, ζει και εργάζεται στη Σύρο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικής κιθάρας, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια ασχολείται με την ηλεκτρική κιθάρα, συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου και παρακολουθεί μαθήματα για τεχνικές πάνω στην ηλεκτρική κιθάρα από το REGISTRY OF GUITAR TUTORS (RGT). Είναι επίσης μέλος της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και της Ορχήστρας των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του Ν. Κυπουργού.
finlandmakis@yahoo.gr






Νικολέτα Ρούσσου - Κουλούρα
Αφήγηση

Ερασιτέχνης ηθοποιός, τηλεοπτικός παραγωγός στην AIGAIO TV SYROS GREECE, μέλος της ομάδας «ΚΑΒΑΦΗΣ». Στην παράσταση αφηγείται στιγμές από τη ζωή του ποιητή, κριτικές, γνώμες και αναφορές για τη ζωή και το έργο του.












                                                             

Γεωργία Λίτσα


Σαντούρι

Γεννήθηκε και ζει στη Σύρο. Είναι απόφοιτος του τμήματος «Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα ανώτερων θεωρητικών της μουσικής και αρμονίας. Παίζει σαντούρι και ούτι.  Είναι μέλος της Ορχήστρας των Κυκλάδων, υπό την διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού. Διδάσκει παραδοσιακό σαντούρι στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου από το 2012, ενώ συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα,έντεχνα και παραδοσιακά.
georgialitsa1@gmail.com
                                                                                                                    





Νίκος Ρούσσος
Πιάνο

Πτυχιούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών σε ακορντεόν, ωδική, αρμονία και αντίστιξη. Είναι εκπαιδευτικός μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ έχει διδάξει επίσης σε ωδείο, σε πολιτιστικούς συλλόγους και σε επιμορφωτικά σεμινάρια της Νομαρχίας. Συμμετέχει σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα παραδοσιακής, λαϊκής και έντεχνης ελληνικής μουσικής, ενώ ασχολείται με ενορχηστρώσεις και ηχογραφήσεις. Έχει πολυετή εμπειρία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ιδιαίτερα στον τομέα της μουσικής τεχνολογίας. Είναι μέλος της «Ορχήστρας των Κυκλάδων» υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.
nroussos@sch.gr



Εβελίνα Χαρκοφτάκη
Κλαρινέτο



Γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίων Πιάνου, Αρμονίας και Ενοργάνωσης-Διεύθυνσης Πνευστών Οργάνων.

Έχει εργαστεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην Παιδική Χορωδία Δήμου Σύρου ως πιανίστα, στη Φιλαρμονική Δήμου Σύρου ως υπαρχιμουσικός, στη Μπαντίνα Δήμου Σύρου ως αρχιμουσικός και έχει διδάξει πιάνο, θεωρία και μουσική προπαιδεία σε διάφορα ωδεία και μουσικές σχολές.

Αυτή την περίοδο σπουδάζει κλαρινέτο στο Εθνικό Ωδείο και είναι μέλος της Ορχήστρας των Κυκλάδων, καθώς και της Ορχήστρας του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου